Pyszne bułeczki marcepanowe na drugie śniadanie z pewnością przypadną Wam do gustu!

My polecamy bardzo tym bardziej, że pogoda nas nie rozpieszcza.

Bułeczki z marcepanem i żurawiną

Ciasto na 6 bułeczek
● 65 ml letniej wody
● 7 g suszonych drożdży
● szczypta cukru
● 175 ml letniego mleka
● 2 jajka
● 60 g miękkiego masła
● 60 g drobnego cukru
● 1 łyżeczka soli
● 500 g mąki pszennej
● olej

Nadzienie:
● 200 g marcepanu
● 1 jajko
● 4 łyżki miękkiego masła
● 3 łyżki brązowego cukru
● 200 g świeżej żurawiny

Lukier:
● śmietanka 30%
● cukier puder
● płatki migdałowe

1 jajko rozkłócone z odrobiną wody wody, drożdży i szczypty cukru zrobić zaczyn, który odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. W misce miksera umieścić zaczyn, jajka, masło, mleko, cukier oraz sól. Zacząć wyrabiać ciasto, co jakiś czas dodając szklankę mąki. Następnie ciasto wyjąć na blat i jeszcze trochę wyrobić, w razie konieczności podsypać mąką w trakcie wyrabiania. Powinno być elastyczne i gładkie. Wyrobione przełożyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić. I teraz są dwie możliwości. Pierwsza jest taka że ciasto odstawić na 2-2 1/2 godziny do czasu podwojenia objętości i od razu
przygotowywać bułki lub tak jak ja ciasto odstawić na około 1- 1 1/2 godziny w ciepłe miejsce aby ruszyło, a następnie wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyjąć na blat na około 1 1/2 – 2 godziny przed przygotowywaniem bułek. W międzyczasie przygotować nadzienie umieszczając w malakserze marcepan, jajko oraz masło. Całość przerobić na wymieszaną, miękką masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt, na nim równomiernie rozsmarować masę marcepanową na której rozsypać brązowy cukier i żurawinę. Następnie ciasto złożyć na trzy jak list, uprzednio dociskając na całej powierzchni żurawinę, aby trzymała się ciasta. Złożone ciasto pokroić na paski. Każdy pasek rozkroić na pół, nie docinając go do końca. Każdą rozciętą część zwinąć dookoła własnej osi i
uformować z nich bułki. Bułki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć folią spożywczą, aby nie wyschły w trakcie wyrastania. Odstawić do napuszenia na około 1/2-1 godziny. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Bułki przed wstawienie do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 20-25 minut do zrumienienia się. Przestygnięte polać lukrem i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO!!!
Ewa Staśkiewicz