Co oznacza stir fry ?
Stir fry to sposób bardzo szybkiego smażenia warzyw, mięsa i ogólnie potraw. Dla osób zapracowanych to idealna metoda więc warto ją przećzwiczyć i zastosować we własnej kuchni! Wielki chiński myśliciel i wielki smakosz Konfucjusz mawiał, że ”jedzenie jest najważniejszą rzeczą na świecie”. Kuchnia chińska jest bardzo zróżnicowana, smak potraw i przepisy są uzależnione od miejsca . Można ją podzielić na cztery regiony: północną, wschodnią, zachodnią i południową - kuchnię kantońską, od której wywodzi się metoda stir fry. Jest to najbardziej znana i lubiana kuchnia chińska..bo kto nie zna i nie lubi ryżu po kantońsku zasmażanego z jajkiem i groszkiem! W Kantonie jest pod dostatkiem skorupiaków, tropikalnych owoców i egzotycznych warzyw.
Chińczycy stosują metodę szybkiego smażenia, po to by zachować smak i aromat oraz po to, by warzywa zachowały swoją chrupkość i nie traciły koloru. Mięso pozostaje soczyste i delikatne. Kuchnia kantońska to także słynne pierożki dimsum faszerowane warzywami, mięsem czy owocami morza – lepi się je przeważnie z bardzo zdrowej mąki ryżowej. Kuchnia chińska jest niezwykle praktyczna i ekonomiczna. Mieszkańcy wybrzeża jedzą owoce morza i ryby, w górach przyrządza się dziczyznę i grzyby.
Warto zaprzyjażnić się z wokiem
Ponieważ w Chinach jest mało węgla i drewna na opał, Chińczycy wymyślili wok czyli patelnię o pochyłych ściankach i dnie o bardzo małej średnicy. Olej na dnie woka jest zawsze bardzo gorący, mięso lub warzywa smażą się tu najszybciej, a odsuwane wyżej nie stygną i „dochodzą”, podczas gdy na dole smaży się kolejna porcja. Na woku stawia się bambusowy koszyk do gotowania na parze i tak w kilkanaście chwil można na jednym źródle ognia przygotować cały posiłek. Warto zaprzyjaźnić się więc z wokiem i nabrać wprawy w przygotowaniu posiłku metodą szybkiego smażenia. Mięso będzie niezwykle delikatne i soczyste, a warzywa będą smakowały jak surowe. Posiłek jest zdrowy i smaczny!