Wielu klientów odwiedzających nasz sklep zastanawia się nad wyborem odpowiedniego termosu obiadowego. Na podstawie naszych doświadczeń w tym zakresie, postanowiliśmy przygotować krótki poradnik, który ma za zadanie ułatwić wybór termosu na jedzenie zarówno dla osoby dorosłej, jak i dla dziecka.

Z czego wykonuje się termosy obiadowe?

Na rynku dostępne są termosy obiadowe wykonane z tworzywa sztucznego, a także metali – w tym, przede wszystkim, stali nierdzewnej.

Aladdin Bento termos na jedzenie z przegródką

Termosy obiadowe z tworzywa sztucznego są lekkie i utrzymują temperaturę do, mniej więcej, 4 godzin w zależności od pojemności produktu i czynników zewnętrznych. Polecamy je dla dzieci do szkoły ze względu na niską wagę oraz optymalny czas utrzymywania temperatury. Przykładem jest termos obiadowy Aladdin Bento.

Termosy obiadowe z najszlachetniejszej stali 18/8 lub 18/10 (przy czym 18 - odpowiada zawartości 18% chromu, a 8 lub 10 - zawartości niklu) doskonale nadają się do kontaktu z żywnością dzięki swojej trwałości, odporności na temperaturę i przeciwdziałaniu rozwojowi mikroorganizmów.

Izolacja próżniowa zastosowaną pomiędzy dwiema ściankami, sprawia, że stalowe termosy na jedzenie potrafią podtrzymywać temperaturę nawet do kilkudziesięciu godzin - przykładem służyć może termos obiadowy Stanley Legendary Classic o pojemności 0,94 lWiększość z dostępnych na rynku termosów na jedzenie posiada stalowe z zewnątrz nakrętki, od wewnątrz wyłożone tworzywem sztucznym.

Black+Blum Flask Food termos obiadowy ze stalową nakrętkąWyjątkiem są termosy obiadowe marki Black+Blum: Flask Food , których wewnętrzna część nakrętki jest stalowa – żaden element z tworzywa sztucznego nie dotyka jedzenia.

Kształt termosu obiadowego

Zacznijmy od tego, że nie istnieje podział typu termos na zupę, czy termos na drugie danie. W każdym termosie na jedzenie można przenieść dowolny posiłek - należy jednak pamiętać, że bardziej jednolite danie w postaci zupy, czy makaronu z sosem, będzie wolniej wytracać ciepło, niż zróżnicowany posiłek typu kotlet, surówka, ziemniaki.

Większość termosów obiadowych posiada walcowaty kształt zbliżony do tego, jaki mają termosy na napoje.

Taka budowa wiąże się z lepszym utrzymywaniem temperatury kosztem długości średnicy wlewu – sięgającym do, mniej więcej, 10 cm. Przykładami tego typu termosów na jedzenie są: Black+Blum Flask Food, Cilio Monte, Primus Lunch Jug, czy Stanley Legendary Classic.

Monbento Element termos obiadowy Birds

Drugim typem termosów obiadowych są takie o „miskowatym” kształcie, z których spożywanie posiłków jest zdecydowanie bardziej wygodne. Mowa tu chociażby o Monbento Element, czy Aladdin Bento.

Należy mieć na uwadze, że termosy obiadowe walcowate są łatwiejsze w transporcie (zajmują mniej miejsca, oraz można je lepiej „upchać” w torbie czy plecaku). Zazwyczaj dłużej też utrzymują temperaturę.

Termosy na jedzenie o miskowatym kształcie dają większe pole manewru jeśli chodzi o łatwość w pakowaniu posiłku. Zazwyczaj utrzymują one temperaturę do 5-6 godzin (ze względu na większą powierzchnię oddawania ciepła). Tego typu produkty posiadają często „miejski”, „elegancki” design. Zabierają więcej miejsca przy pakowaniu, lecz są bardziej efektowne.

Ciekawym rozwiązaniem pomiędzy termosem „walcowatym”, a „miskowatym” jest Thermopot marki Black+ Blum o szerokim wlewie i podłużnym kształcie.

Pojemność termosu obiadowego

Podstawowy przelicznik to 350/400 ml = 1 talerz zupy. Najmniejsze pojemności dla których wykonuje się termosy obiadowe to ok. 250 ml (w taki wyposażona jest chociażby popularna śniadaniówka OmieBox, podobną pojemnością cechują się również kompaktowe termosy na jedzenie Monbento Capsule).

Kambukka Bora kolorowy termos na obiad  600 mlNajpopularniejsze termosy,obiadowe, które przeliczyć można na „jedno danie” cechuje pojemność 350-500 ml. Większe termosy na jedzenie –przeznaczone na większe porcje - posiadają pojemność od 600 do 900 ml. Wybierając pojemność termosu obiadowego warto zastanowić się, co najczęściej będzie w nim umieszczane.


W przypadku zupy, która ma stanowić pierwsze z dwóch dań jedzonych poza domem proponujemy wybrać termos o pojemności ok. 350 – 400 ml. Taka wielkość sprawdzi się też dla dzieci, które mają przerwę obiadową w okolicach południa, a później jedzą małe przekąski.

Jeśli ma to być danie jednogarnkowe zjedzone ok. godz. 13.00-14.00 – stanowiące obiad – warto wybrać pojemność 470-500 ml. 

W przypadku gdy do jednego termosu obiadowego chcemy włożyć danie na cały dzień – dla osoby dorosłej lub nastolatka, na 8-10 godzin poza domem – sugerujemy wybrać termos na jedzenie o pojemności 600-700 ml. W tak dużym termosie obiadowym posiłek może być spożywany na kilka razy, aczkolwiek należy liczyć się z tym, że często otwierany termos na jedzenie będzie podtrzymywał temperaturę nieco krócej, niż zazwyczaj.

Podczas rodzinnej podróży samochodem, warto wspominać przelicznik 350/400 ml = jedna porcja. Termosy obiadowe liczące sobie powyżej 700 ml mogą się sprawdzić właśnie na takie okazje.

Nasi klienci szukając termosów obiadowych o konkretnej pojemności, mogą posłużyć się dedykowanym w tym celu narzędziem umieszczonym po lewej stronie sklepu (o wdzięcznej nazwie "filtr"). Pozwala to zaoszczędzić czas, który zazwyczaj trwoni się na przeglądanie całej oferty.

Utrzymywanie temperatury przez termos obiadowy

Wybór pojemności termosu na jedzenie jest zazwyczaj powiązany z jego czasem utrzymywania temperatury. Zwykle im termos obiadowy jest większy, tym dłużej podtrzymuje temperaturę posiłku. Istotny jest tutaj również kształt, o czym wspominaliśmy wcześniej.

Duża grupa termosów obiadowych posiada 5-6 godzinną gwarancję

Stanley litrowy termos obiadowy z uchwytem

utrzymywania ciepła lub zimna. Ten czas jest optymalny dla osób, które ok. godz. 7.00-8.00 umieszczą posiłek w termosie na jedzenie, po czym planują go spożyć ok. godz. 13.00. Taki zakres czasowy sprawdzi się w szczególności dla dzieci oraz osób o stałym harmonogramie dnia.

Dla nastolatków, którzy często po szkole uczęszczają na dodatkowe zajęcia oraz dla osób będących w ciągłym ruchu przez wiele godzin, przydadzą się termosy obiadowe z 8-14 godzinnym zakresem utrzymywania temperatury.

Warto mieć na uwadze również fakt, do jakiej temperatury posiłek uważany jest za „ciepły”. Jest to temperatura ok. 40 stopni. Wiele termosów obiadowych posiadających określone w instrukcji bądź etykietce ramy czasowe tak naprawdę pozwala na zjedzenie ciepłego posiłku znacznie dłużej.

Jak używać termosu obiadowego?

Efekt dłuższego utrzymywania gorącej temperatury można osiągać w bardzo prosty sposób. Należy wlać do pustego termosu obiadowego wrzącą wodę i zamknąć go na kilka minut. Po tym czasie wylać wodę i umieścić w termosie gorący posiłek. Jest to polecany i sprawdzony przez wiele osób sposób na to, aby jeszcze dłużej cieszyć się ciepłym jedzeniem.

Jak dbać o termos na jedzenie?

Przy wyborze termosu obiadowego warto zwrócić uwagę na zalecany przez producenta sposób mycia – większości z termosów na jedzenie nie należy myć w zmywarce. W przypadku korpusu lub tych elementów, które posiadają informację o tym, że mogą być myte w zmywarce, sugerujemy umieszczanie ich w górnej szufladzie zmywarki. W ten sposób unikniemy odkształceń wynikających z przegrzania produktu podczas zmywania (grzałki umieszczone są zazwyczaj w dolnych partiach zmywarek). Przykładem termosu obiadowego, który można myć w zmywarce jest Aladdin Enjoy.

Termos obiadowy ze sztućcami

Cilio Premium termos na jedzenie z łyżkąNiektóre termosy na zupę lub drugie danie posiadają w zestawie łyżki lub łyżkowidelce, zwane spork - chociażby wspomniane wcześniej: Cilio Monte, Iris Jug, czy Stanley Legendary Classic o pojemności 400 ml. Jest to warte rozważenia rozwiązanie, szczególnie dla osób chcących jeść poza „kuchnią”, bądź bez dostępu do sztućców, a także dla dzieci, które nie chcą tracić czasu w oczekiwaniu na nie w szkolnej stołówce.

Mamy nadzieję, że uda się wybrać Państwu termos na obiad w pełni odpowiadający wszelkim oczekiwaniom!

 

Zostaw komentarz