Omibox lunchbox z termosem z orzo

Składniki:

  • 1 szklanka chudej mielonej wołowiny
  • 1 szklanka niegotowanego makaronu Orzo
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średni pomidor (pokrojony w kostkę)
  • 1 mała cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1 szklanka mieszanych mrożonych warzyw (marchew pokrojona w kostkę,kukurydza, pokrojona zielona fasolka, zielony groszek)
  • 4 ząbki czosnku (starte)
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy BBQ
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka gotowego sosu do spaghetti
Przygotowanie
  1. Wlej oliwę z oliwek do nieprzywierającego rondla i ustaw kuchenkę na średnim lub dużym ogniu
  2. Dodaj mieloną wołowinę do rondla wraz z przyprawami i smaż, aż się zarumieni
  3. Po usmażeniu dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i podsmaż, a następnie dodaj pokrojonego pomidora i gotuj przez 5 minut
  4. Dodaj sos do spaghetti i zamieszaj
  5. Dodaj mrożone warzywa i wymieszaj
  6. Dodaj niegotowane Orzo do mieszanki, zmniejsz lekko ogień i duś do czasu kiedy sos zgęstnieje a Orzo będzie miękkie.

Wyjmij z rondla i nałóż do termosu w śniadaniówce OmieBox lub postaw na inny termos obiadowy. Z każdego smakuje świetnie. Gotowe:)

Przepis pochodzi z bloga Omielife