Jesienny klimat, jesienne smaki i przyprawy.

Jesienny klimat, jesienne smaki i przyprawy.

Jak rozgrzać organizm

Chłodno się zrobiło! Pora jesienna  obfituje w deszcze, które zwiększają wilgoć w naszym organizmie, dobrze zatem jest zniwelizować tę wilgoć poprzez prawidłowe odżywianie. Późna jesień i zima wymagają rozgrzewania naszych ciał. Sięgamy często po gorącą herbatę z sokiem malinowym czy cytryną, zdarza się również wieczorna uczta, w której  znajdzie się  grzaniec... no chyba że zastąpimy grzańca pyszną złocistą zupą dyniową, której sezonowość sprzyja nawet  do końca zimy.

Najbardziej odpowiednimi jesienno zimowymi posiłkami będą pokarmy o ostrym smaku,  który nie tylko wysusza organizm z wilgoci, ale działa rozgrzewająco co bardzo dobrze wpływa na walkę z astmą czy  katarem.  Dobrze sprawdzą się posiłki gorzkie i cierpkie, jednak smaki te mają również negatywną stronę gdyż wychładzają ale stosując je z umiarem nie musimy się tego obawiać. Przy planowaniu posiłków należy pamiętać, że zbilansowana dieta powinna zawierać wszystkie 6 smaków. Jednocześnie powinniśmy zwracać uwagę na to, żeby w naszej diecie dominowały smaki, które mają właściwości przeciwne do występujących aktualnie w przyrodzie. W jesienny, chłodny i wietrzny dzień gdzie występuje suchość, lekkość, nadaktywność proponujemy zjeść posiłek o słodko kwaśnym smaku z ostrymi przyprawami takimi jak ziele angielskie,  jałowiec, liść laurowy, imbir świeży, gałka muszkatołowa. Taki posiłek jest prosty, pożywny i zawiera wszystkie smaki w odpowiedniej proporcji.

Królowa dynia

Wspomninaliśmy o uroczym warzywie jakim jest dynia… Dynia króluje na naszych stołach od końca września nawet do końca stycznia. Jest  to warzywo, które bardzo dobrze się przechowuje i idealnie nadaje na przetwory. Jest nisko-kaloryczna, bogata w karoten, którego potrzebujemy szczególnie teraz gdy za oknem szaro buro, ma bardzo dużą ilość potasu, fosforu i witamin z grupy B a do tego pozbawiona całkowicie sodu. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. 

Przygotowaliśmy dla Was pyszne dyniowe curry, które możecie zabrać ze sobą do pracy oraz najlepsze na świecie masło dyniowo jabłkowe, które zasmakuje każdemu dziecku, idealne do słodkiej śniadaniowej chałki, naleśników czy placuszków na drugie śniadanie !