Kategorie »
LUNCH BOX » TERMOS » KUBEK TERMICZNY TORBA TERMICZNA » DLA DZIECI » NA NAPOJE » DO KUCHNI » NA PREZENT » ZERO WASTE MARKI »
O nas Contact us Wysyłka Regulamin sklepu Płatności Dlaczego my Media o nas Artykuły Konkurs Zwroty Reklamacje Ochrona danych osobowych Pomagamy

Jak nie marnować jedzenia

Jak nie marnować jedzenia

Jak to jest, że nie chcemy świadomie oszczędzać naszych własnych pieniędzy? Widzimy filmy, broszury i czasopisma wskazujące na brak żywności w Afryce gdzie najbardziej cierpią  niewinne dzieci i ich rodziny umierające z powodu wyczerpania organizmu, niedożywienia Z danych opublikowanych w raporcie Komisji Europejskiej w Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności.  Sytuuje to Polskę na 5 pozycji państw marnujących jedzenie w Unii Europejskiej! Zastanawiamy się  nad tym, czy w naszych polskich , ale także niemieckich czy francuskich domach nie ma inspiracji na przetworzenie niezjedzonej żywności?

Czy jesteśmy świadomi konsekwencji marnowania żywności?

Jeśli chodzi o skutki wyrzucania artykułów spożywczych to 85% społeczeństwa ma świadomość, że wyrzucanie żywności dużo kosztuje, 71% uważa, że ma to szkodliwy wpływ na środowisko naturalne,  66% osób badanych stwierdza, że zmarnowana żywność ma istotny wpływ na wzrost cen żywności, a 83 % badanych przyznaje, że marnowanie żywności jest problemem społecznym.Co zatem według nas jest główną przyczyną marnowania żywności? Przegapienie terminu przydatności do spożycia, niewłaściwe przechowywanie, zbyt duże porcje posiłków , zbyt duże zakupy a może  brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań? Według raport Komisji Europejskiej wynika, że najczęściej wyrzucamy ziemniaki, pieczywo, warzywa, ser, wędliny i mięso… Może jednak zanim wyrzucimy jedzenie warto zastanowić się czy nie mozna przetworzyć produktu już otwartego, który niestety nie za długo utrzyma świeżość.

Kiedy w lodówce dostrzegamy otwarte opakowanie rukoli, która nie jest już tak jędrna by podać ją w sałatce czy na pieczywie..może zróbmy z niej pyszne pesto,  które zakręcone w słoiczku będzie apetyczne i świetne  z ugotowanym al dente makaronem. ? A z pozostałości warzyw których nie zjedliśmy na obiad możemy przygotować proste warzywne burgery idealne do zabrania do pracy następnego dnia! Przepisy na pesto i burgery znajdziecie tutaj.