Nie tylko smak ma znaczenie

Nie tylko smak ma znaczenie

Pierwszą rzeczą, jaką robimy patrząc na jedzenie, jest sprawdzenie czy w ogóle chcemy je zjeść. 

Japońskie dzieci od najmłodszych lat uczą się "jeść oczami". Wizualne „rozkosze” związane z jedzeniem można znaleźć w wielu aspektach kultury japońskiej.

Nawet niektóre z najbardziej lubianych postaci z kreskówek w Japonii opierają się na produktach spożywczych. Jeden z ulubionych super-bohaterów to Anpanman - „Człowiek-Chleb”, którego głowa to słodka bułka wypełniona fasolą. Anpanman spędza większość czasu pomagając innym bohaterom żyjącym w miasteczku. Przyjaciele głównego bohatera to między innymi Shokupanman, którego głowa to plasterek białego chleba. Inna znana i lubiana postać to Hannari Tofu – kawałek serka tofu, który bardzo często pojawia się jako motyw dekoracji ściennych czy wielu pluszowym zabawek.

Dzieci w Japonii są uczone nie tylko kultury jedzenia , ale też podawania posiłków.  Pojemniki na jedzenietypu bento, są przygotowane z ogromną precyzją i świadomością, że muszą być co najmniej tak dobre jak w domu. Może warto wziąć przykład z Japończyków i zdać sobie sprawę, że wygląd jedzenia ma ogromne znaczenie. Dzieci często chętniej zjadają kanpkę w kształcie buźki niż tą samą kanapkę bez żadnej dekoracji. Warto o tym pamiętać pakując dziecku śniadanie do szkoły w lunchbox czy dając termos z obiadem .