Kategorie »
LUNCH BOX » TERMOS » KUBEK TERMICZNY TORBA TERMICZNA » DLA DZIECI » NA NAPOJE » DO KUCHNI » PIKNIK, GRILL ZERO WASTE MARKI »
O nas Contact us Wysyłka Regulamin sklepu Płatności Dlaczego my Media o nas Artykuły Konkurs Zwroty Reklamacje Ochrona danych osobowych Pomagamy

Cała prawda o butelkach filtrujących

Cała prawda o butelkach filtrujących

Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez wody butelkowanej. W Polsce, stosunkowo mała liczba gospodarstw domowych posiada zdatną do picia kranówkę, a nawet jeśli sanepid zezwala na jej picie, to często jest ona niesmaczna. Będąc poza domem lub w podróży, nie ma nic prostszego od zakupu małej buteleczki, żeby ugasić pragnienie.

 

 

Tak duże spożycie wody butelkowanej prowadzi do ogromnej ilości śmieci, które powoli stają się bardzo poważnym, globalnym problemem. Jednym z założeń ruchu zero waste, jest uświadamianie jak temu zaradzić? Odpowiedzią mogą być dzbanki i butelki filtrujące. Postaramy się wyjaśnić, jak działają te ostatnie, czyli butelki z filtrem węglowym. Jako przykład wybraliśmy naturalny filtr z węgla białego, tzw. Binchōtan

 

JAK DZIAŁA FILTR WĘGLOWY

 

Filtr węglowy przeznaczony jest wyłącznie do chłodnej, pitnej wody kranowej – bidonu nie można używać do wody ze źródeł zewnętrznych (np. rzeki, jeziora), wód smakowych ani soków. Filtru nie należy również stosować do gorącej wody – wysoka temperatura negatywnie wpływa na absorpcję substancji chemicznych.

Filtr węglowy ma porowatą powierzchnię, przyciąga zanieczyszczenia i zapewnia odpowiednie pH wody. Pochłania jony chloru, uwalnia m.in. żelazo, wapń, magnez. Jego stosowanie usuwa nieprzyjemne zapachy np. chloru z wody wodociągowej i wyraźnie poprawia jej smak.

Filtr wystarczy włożyć do butelki i zalać wodą (nadaje się ona do picia już po 1 godzinie). Maksymalny czas działania wynosi 6 miesięcy (przy napełnianiu 1 x dziennie). Drobiny węgla pływające w wodzie nie są toksyczne i nie stanowią przeszkody w jej spożywaniu. Filtr połamany na kilka kawałków jest wciąż zdatny do użycia.

Nie zaleca się picia filtrowanej wody starszej niż 1 dzień.

 

 

JAK DBAĆ O FILTR WĘGLOWY

 

Po 3 miesiącach filtr należy gotować przez 10 minut i wysuszyć na słońcu. Po wykonaniu tych czynności nadaje się on do ponownego użycia.

Po zakończeniu stosowania (max. 6 miesięcy) można go wykorzystać, np. jako nawóz do kwiatów.

Filtrów nie można myć – przed czyszczeniem butelki należy wyjąć z niej filtr.

 

JAK DŁUGO DZIAŁAĆ BĘDZIE BUTELKA Z FILTREM WĘGLOWYM?

 

Przy wyborze butelki z filtrem węglowym należy wziąć pod uwagę materiał, z którego jest ona wykonana. Wybierając butelki z tworzywa sztucznego warto sprawdzić z jakiego materiału są wykonane – najgorsze, miękkie plastiki zużyją się zdecydowanie szybciej niż te, wykonane np. z TRITANu. Droższą opcją jest wybór szklanej butelki z filtrem – o zaletach szklanych butelek pisaliśmy już w poprzednim wpisie. Szkło łatwo się myje, wolniej rozwijają się w nim bakterie. Butelki wykonane ze szkła sodowowapniowego lub borokrzemowego są niezwykle trwałe i służyć mogą na lata.

Czas użytkowania butelki z filtrem jest bardzo długi – starczyć może na lata, gdyż wymieniać należy jedynie filtry. Butelki z ustnikami (jak w bidonach) służyć mogą krócej, gdyż są trudniejsze w czyszczeniu i szybciej mogą rozwinąć się w nich bakterie i grzyby.

 

Wybór butelki z filtrem węglowym to rozwiązanie dla osób, które chcą mieć wodę zawsze pod ręką, a jednocześnie pragną dbać o środowisko. Sprawdzą się dla małych i dużych!