Kategorie »
LUNCH BOX » TERMOS » KUBEK TERMICZNY TORBA TERMICZNA » DLA DZIECI » NA NAPOJE » DO KUCHNI » PIKNIK, GRILL ZERO WASTE MARKI »
O nas Contact us Wysyłka Regulamin sklepu Płatności Dlaczego my Media o nas Artykuły Konkurs Zwroty Reklamacje Ochrona danych osobowych Pomagamy

Prosta i szybka zapiekanka z warzywami

Prosta i szybka zapiekanka z warzywami

Dla osób poszukujących prostego, szybkiego i taniego przepisu na lunch do pracy, proponujemy zapiekankę z warzywami. Do jej wykonania potrzebne będą składniki, które zawsze masz w lodówce. W przygotowaniu zapiekanki pomoże silikonowa foremka Monbento Silicase, w której możesz piec, mrozić, lub używać jako przegródki do lunchbox’ów Monbento.

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

(Składniki na wypełnioną w 2/3 silikonową foremkę MonBento Silicase)

 

1/8 ciasta francuskiego w rulonie

2 łyżki stołowe sosu pomidorowego (można użyć gotowej Passaty)

6 pomidorków koktajlowych typu cherry (różne kolory urozmaicą danie)

6 czarnych oliwek

Połowa małej cukinii

1 łyżka stołowa oliwy

Zioła prowansalskie

Sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Wytnij prostokątny kształt z ciasta francuskiego i umieść je w silikonowej foremce. Ciasto powinno lekko wystawać ponad krawędź foremki (ok. 2 cm).

Przy pomocy kciuka, ugnieć ciasto w foremce.

Pokryj spód ciasta sosem pomidorowym.

Umyj pomidorki i pokrój je na pół. Oliwki również pokrój na połówki.

Umyj cukinię. Używając specjalnej obieraczki – temperówki (np. takiej), obierz cukinię w cieniutkie paski. Z pasków zrób małe ruloniki.

Ułóż dwie warstwy z warzyw na sosie pomidorowym. Polej oliwą, dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku.

Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 min. Danie będzie gotowe, gdy ciasto i warzywa przyjmą złocistą barwę.