Uczulenie na nikiel – w kuchni i poza domem

Uczulenie na nikiel – w kuchni i poza domem

Rozmowy z klientami odwiedzającymi nasz sklep stacjonarny, jak również korespondencja, która przychodzi na naszą skrzynkę mailową, są dla nas źródłem informacji na temat tego, co potrzebują nasi klienci. W ostatnim czasie, oprócz produktów zero waste (artykuł znajdziecie tutaj i tutaj), coraz więcej osób dopytuje się o sztućce, termosy i inne akcesoria, które są odpowiednie dla osób uczulonych na nikiel.

 

 

 

 

 

 

 

Nikiel to pierwiastek, który występuje między innymi w niektórych produktach spożywczych (m.in. woda, groch, ryby, wino), kosmetykach (pigmenty), biżuterii, zegarkach, kluczach, monetach, guzikach, długopisach czy metalowych naczyniach – w tym akcesoriach kuchennych. Osoby uczulone na nikiel są narażone na alergię kontaktową oraz pokarmową. W przypadku alergii kontaktowej pojawić się mogą zmiany skórne na obszarach mających styczność z produktem zawierającym nikiel. Skutkami alergii pokarmowej są bóle brzucha, wymioty. W ciężkich przypadkach dojść może do wstrząsu anafilaktycznego. Osobom uczulonym na nikiel zaleca się jego unikanie zarówno w diecie, jak i w użytkowaniu codziennych przedmiotów, które mogą go zawierać.

 

UNIKANIE NIKLU W KUCHNI

 

Wiele naczyń i akcesoriów kuchennych wykonanych jest ze stali nierdzewnej. Te najpopularniejsze - 18/8 lub 18/10 oznaczają zawartość chromu oraz niklu zawartego w stopie (18 - odpowiada 18% chromu, a 8 lub 10 – procentowej zawartości niklu). Dokonując zakupu garnków, patelni, przyrządów do gotowania czy sztućców, warto wybrać te ze stali 18/0, które nie zawierają niklu. Alternatywą są garnki i patelnie wykonane z żeliwa, ceramiki a nawet szkła.

 

AKCESORIA DO JEDZENIA NA WYNOS - BEZ NIKLU

 

Jedną z podstawowych nawyków dla osób uczulonych na nikiel jest jego unikanie. Możemy zamienić sztućce z tych zawierających nikiel na takie, które go nie posiadają. Na przykład używając takich ze stali nierdzewnej 18/0, wykonanych z bambusa czy z tworzywa sztucznego. Spośród słomek wielokrotnego użytku wybrać możemy te wykonane z pszenicy lub bambusa. Spośród termosów i kubków termicznych wybrać można takie, które posiadają szklany wkład, lub ceramiczne wnętrze. Jedzenie przenosić możemy w pudełkach szklanych, z tworzywa sztucznego lub bazujących na włóknie bambusowym. Do wyboru mamy też ogromną liczbę butelek i bidonów z tworzywa sztucznego lub szkła.

 

Dbanie o odpowiednią dietę oraz unikanie produktów zawierających nikiel powinno ograniczyć występowanie reakcji alergicznych. Należy również pamiętać o kontroli lekarskiej.