Wiosna to przede wszystkim czas w którym możemy cieszyć się świeżymi sezonowymi warzywami i owocami. Zielenina stanowi doskonały dodatek do posiłków na wynos. Warto urozmaicać swoje potrawy o kawałki świeżych lub suszonych owoców oraz zdrowe orzechy.

SKŁADNIKI (2 porcje)

 

Kurczak w płatkach kukurydzianych:

- 4 cienkie filety z kurczaka

- 4 garści płatków kukurydzianych

- 1 jajko

- 20 ml mleka

- olej słonecznikowy (do smażenia kurczaka)

- 50 g mąki

- Sól i pieprz

 

Makaron z warzywami:

- 2 małe fioletowe karczochy

- 2 garście groszku ogrodowego (świeżego lub mrożonego)

- 140 g makaronu

- 1 gałka masła

- Sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

Zacznij od przygotowania karczochów. Serca karczochów gotuj przez 12 minut we wrzącej wodzie. Dodaj groszek na 2 minuty przed końcem gotowania.

Zagotuj 1 litr wody i ugotuj wybrany przez siebie makaron. Dodaj sól i pieprz.

Przygotuj kurczaka:

Umieść kurczaka w mleku. Pokrusz płatki kukurydziane, aby zmniejszyć ich rozmiar, nie zamieniając ich w proszek. Obtocz kurczaka w mącę, dodaj odrobinę soli i pieprzu, a następnie zanurz w rozbełtanych jajkach i na koniec obtocz płatkami kukurydzianymi.

Smaż z każdej strony po 4 minuty na średnim ogniu. Kurczak powinien być usmażony a płatki nie przypalone.

Kurczaka można też upiec.

Umieść przyprawionego kurczaka na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wsadź do piekarnika na 15 do 20 minut w temperaturze 180 ° C, aż płatki kukurydziane będą złote.

Po usmażeniu lub upieczeniu ułóż kurczaka na kilka minut na ręczniku papierowym lub chłonnej tkaninie.

Karczochy pokroić na małe kawałki, dodać do makaronu z masłem i groszkiem.

Podawać z sałatką ze szpinaku, fetą i jagodami goji; garścią migdałów i kawałkami grejpfruta.

U nas w pojemniku MonBento Original

 Monbento lunchbox

Zostaw komentarz