Kuskus z warzywami dla dwojga

Kuskus z warzywami dla dwojga

Za oknem coraz cieplej. Pogoda sama się prosi o to, żeby wyjechać poza miasto albo wybrać się do parku. Im dalej w głuszy, tym ciężej zaspokoić głód. Wszyscy wiedzą, że podstawą udanych wypadów – nawet tych kilkugodzinnych – jest przepyszne jedzonko. Najlepiej, żeby przygotowane było przez ukochaną osobę i zapakowane w sprzęt, który zachowa jego świeżość. Pędzimy na ratunek z pomysłem na szybki przepis dla dwojga, do zabrania w szklanym pojemniku na żywność IRIS. Pojemnik, z ulubionym napojem i piknikowymi akcesoriami, zmieści się do kosza piknikowego.

 

 

 

 

SKŁADNIKI

Składniki dla 2 osób:

120 g gotowanego kuskusu

120 ml bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego

½ Dyni

½ Czerwonej papryki

½ Zielonej papryki

½ Żółtej papryki

½ Cebuli dymki

1 Marchewka

2 łyżki masła

½ łyżeczki curry

Oliwa z oliwek

Uprażony sezam

Sól

Pieprz

 

 PRZYGOTOWANIE

Do małego rondelka wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Włóż kuskus do miski, dodaj łyżkę oliwy i dobrze wymieszaj. Wlej gorący bulion do miski z kuskusem i pozostaw na kilka minut, tak aby kuskus napęczniał. Następnie dodaj masło, które nada przepysznej kremowości.

W międzyczasie, pokrój wszystkie warzywa na małe kwadraty i smaż je na patelni z oliwą z oliwek oraz dodatkiem pieprzu. Po obsmażeniu, dodaj curry, wymieszaj, a następnie smaż jeszcze minutę i zdejmij z ognia.

Upraż sezam na suchej patelni. Wymieszaj kuskus z warzywami i sezamem i… przepyszny posiłek – idealny do zabrania do lunchboxa lub na piknik - GOTOWY.

Zabierz ze sobą pokrojone owoce i warzywa i ciesz się romantycznym lunch’em!