Kategorie »
LUNCH BOX » TERMOS » KUBEK TERMICZNY TORBA TERMICZNA » DLA DZIECI » NA NAPOJE » DO KUCHNI » PIKNIK, GRILL ZERO WASTE MARKI »
O nas Contact us Wysyłka Regulamin sklepu Płatności Dlaczego my Media o nas Artykuły Konkurs Zwroty Reklamacje Ochrona danych osobowych Pomagamy

Zupa z dyni Potimarron z boczkiem lub kasztanami

Zupa z dyni Potimarron z boczkiem lub kasztanami

Zupa z dyni to już w Polsce całkiem popularne danie, jednak, jak każde danie, ma kilkanaście wariacji na swój temat.

W ramach ubogacania naszych kubków smakowych, prezentujemy dziś przepis na pyszną zupę z dyni Potimarron.


KILKA SŁÓW O ODMIANIE POTIMARRON


Dynia Potimarron ma nietypowy smak, często porównywany do orzechowego. Jednak nie tylko przez walory smakowe cieszy się powodzeniem. Oko konesera cieszy też atrakcyjny, sakiewkowy kształt.


PYSZNE DANIE - POTRZEBNE SKŁADNIKI:

na zupę:

- pół dyni Potimarron

- dwie łyżki stołowe kwaśniej śmietany

- jedna cebula

- trzy łyżki stołowe oliwy z oliwek

na grzanki:

- bagietka lub resztki chleba

- oliwa z oliwek

- zioła prowensalskie

- opcjonalnie - ząbek czosnku

do przygotowania boczku:

- 4 cienkie plastry boczku

- brązowy cukier

- cynamon



PRZYGOTOWANIE:

Pokrój cebulę w cienkie plastry i umieść je w garnku z dodatkiem oliwy z oliwek. Obierz dynię, następnie pokrój w małe kostki wielkości 1-2 cm i dodaj do cebuli. Smaż całość na bardzo mały ogniu przez około 5 minut.

W międzyczasie umieść plastry boczku na papierze do pieczenia, posyp je odrobiną cukru z cynamonem i wstaw do uprzednio rozgrzanego do 250 stopni piekarnika. Piecz przez 3 do 5 minut - ten czas możesz poświęcić na przygotowanie grzanek. Najpierw jednak zalej wodą dyniowo-cebulową mieszankę - ilość wody powinna pokrywać składniki.

Aby przygotować grzanki połam resztki chleba na niewielkie kawałki. Do niewielkiego naczynia wyciśnij przez praskę czosnek, dodaj oliwę i zioła. Powstałą miksturą spryskaj grzanki, a następnie umieść je w piekarniku zamiast boczku, który jest już gotowy. Pamiętaj, zmniejsz temperaturę piekarnika do 120 stopni, następnie poczekaj aż grzanki zbrązowieją - kolor brązowy oznacza, że są gotowe do spożycia.

Sprawdź zupę - jeśli dynia zmiękła, możesz przystąpić do miksowania całości aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Podczas miksowania dodawaj wody, by osiągnąć pożądaną gęstość.

Nalej zupę, dodaj łyżkę smietany, boczek, grzanki. Porozkoszuj się nowym smakiem! W odpowiednim naczyniu (na zdjęciu miska Monbento) możesz go zabrać ze sobą w świat ;)

P.S. Boczek można zastąpić kasztanami. Koniecznie spróbujcie i tego wydania!