Jak wybrać najlepszy termos na obiad?

Jak wybrać najlepszy termos na obiad?

Wielu klientów odwiedzających nasz sklep zastanawia się nad wyborem odpowiedniego termosu obiadowego. Na podstawie naszych doświadczeń w tym zakresie, postanowiliśmy przygotować krótki poradnik, który ma za zadanie ułatwić wybór termosu na jedzenie zarówno dla osoby dorosłej, jak i dla dziecka.

  

MATERIAŁ

 

Na rynku dostępne są termosy wykonane z tworzywa sztucznego, a także metali – w tym wiodącej stali nierdzewnej. 

Termosy z tworzywa sztucznego są lekkie i utrzymują temperaturę do ok. 5,5 godziny. Polecamy je dla dzieci do szkoły ze względu na niską wagę oraz optymalny czas utrzymywania temperatury. Przykładem jest termos Aladdin.

 

 

termos obiadowy, materiał, tworzywo sztuczne, stal nierdzewna

Termosy z najszlachetniejszej stali 18/8 lub 18/10 (przy czym 18 - odpowiada zawartości 18% chromu, a 8 lub 10 - zawartości niklu) doskonale nadają się do kontaktu z żywnością dzięki swojej trwałości, odporności na temperaturę i przeciwdziałaniu rozwojowi mikroorganizmów. Takie termosy posiadają zazwyczaj izolację próżniową zastosowaną pomiędzy dwiema ściankami, która sprawia, że niezwykle długo utrzymują one temperaturę – nawet do kilkudziesięciu godzin. Większość z nich posiada stalowe z zewnątrz nakrętki, od wewnątrz wyłożone tworzywem sztucznym. Wyjątkiem są termosy marki Lunchbots 235, 350, 470 ml oraz Stanley Master, których wewnętrzna część nakrętki jest stalowa – żaden element z tworzywa sztucznego nie dotyka jedzenia.

[1. Termos Aladdin Bento; 2. Termos Stanley Adventure 700 ml]

 

KSZTAŁT

 

Większość termosów obiadowych posiada walcowaty kształt zbliżony do tego, jaki mają termosy na napoje. Taka budowa wiąże się z lepszym utrzymywaniem temperatury kosztem długości średnicy wlewu – zazwyczaj ok. 10 cm. Przykładami tego typu termosów są np. Cilio Monte; Primus 350, 440, 550 ml; czy Stanley Classic 0,5 l.

termos obiadowy kształtW drugim rodzaju termosów obiadowych o „miskowatym” kształcie spożywanie posiłków jest zdecydowanie bardziej wygodne. Na przykład w termosie Monbento, Lunchbots 470 mlAladdin Bento. Należy mieć na uwadze, że termosy walcowate są łatwiejsze w transporcie (zajmują mniej miejsca, oraz można je lepiej „upchać” w torbie czy plecaku). Zazwyczaj dłużej utrzymują temperaturę, a nosić w nich można nie tylko zupy, czy dania jednogarnkowe, ale też pokrojone zawczasu kotlety, czy naleśniki.

Termosy miskowate dają większe pole manewru jeśli chodzi o łatwość w pakowaniu posiłku. Zazwyczaj utrzymują one temperaturę do 5-6 godzin (ze względu na większą powierzchnię oddawania ciepła). Tego typu termosy posiadają często „miejski”, „elegancki” design. Zabierają więcej miejsca przy pakowaniu, natomiast są bardziej efektowne.

Ciekawym rozwiązaniem pomiędzy termosem „walcowatym”, a „miskowatym” jest Thermopot o szerokim wlewie i podłużnym kształcie.

[1. Primus 350 ml; 2. B&B Thermopot; 3. Thermos 710 ml;        4. Stanley Classic 700 ml; 5. MonBento; 6. Lunchbots 470 ml]

 

 

POJEMNOŚĆ

 

Podstawowy przelicznik to 350 ml = 1 talerz zupy. Najmniejsze pojemności dla których wykonuje się termosy to ok. 235 ml. (Np. Lunchbots 235 ml). Najpopularniejsze termosy, które przeliczyć można na „jedno danie” mają między 350-500 ml. Większe termosy – na bardzo duże porcje jedzenia posiadają pojemność od 600 do 700 ml. Wybierając pojemność termosu warto zastanowić się, co najczęściej będzie w nim umieszczane.

  • W przypadku zupy, która ma stanowić pierwsze z dwóch dań jedzonych poza domem proponujemy wybrać termos o pojemności ok. 350 – 400 ml. Taka wielkość sprawdzi się też dla dzieci, które mają przerwę obiadową w okolicach południa, a później jedzą małe przekąski. Do tych termosów należą np. Primus 350 ml, B&B 400 ml, Lunchbots 350 ml, Stanley Adventure 410 ml.

 

 

 

Podczas rodzinnej podróży samochodem, warto wspominać przelicznik 350 ml = jedna porcja. Termosy 700 ml mogą się sprawdzić właśnie na takie okazje.

 

UTRZYMYWANIE TEMPERATURY

 

termos obiadowy, utrzymywanie temperatury

Wybór pojemności termosu jest zazwyczaj powiązany z jego czasem utrzymywania temperatury. Duża grupa termosów posiada 5-6 godzinną gwarancję utrzymywania ciepła lub zimna. Ten czas jest optymalny dla osób, które ok. godz. 7.00-8.00 umieszczą posiłek w termosie, po czym planują go spożyć ok. godz. 13.00. Taki zakres czasowy sprawdzi się w szczególności dla dzieci oraz osób o stałym harmonogramie dnia. Np. Monbento, Lunchbots 470 ml; B&B 400 ml, Thermopot; Aladdin Bento, Migo.

 

Dla nastolatków, którzy często po szkole uczęszczają na dodatkowe zajęcia oraz dla osób będących w ciągłym ruchu przez wiele godzin, przydadzą się termosy z 8-14 godzinnym zakresem utrzymywania temperatury. Np. Thermos 470 ml710 ml; Primus 440 ml, 550 ml; Stanley Adventure 700 ml, Classic 500 i 700 ml.

W naszej ofercie znajdują się termosy, które jeszcze dłużej utrzymują temperaturę. Nawet do 20 godzin! Sprawdzą się one dla osób w długiej podróży, na wycieczce lub poczas bardzo długiej zmianie w pracy. Np. Stanley Master.

 

[1. Lunchbots 350 ml; 2. Primus 440 ml; 3. Stanley Classic 500 ml; 4. Stanley Master 700 ml]

 

Warto mieć na uwadze również fakt, do jakiej temperatury posiłek uważany jest za „ciepły”. Jest to temperatura ok. 40 stopni. Wiele termosów posiadających określone w instrukcji bądź etykietce ramy czasowe tak naprawdę pozwalają na zjedzenie ciepłego posiłku znacznie dłużej.

 

UŻYTKOWANIE I KONSERWACJA

 

Efekt dłuższego utrzymywania gorącej temperatury można osiągać w bardzo prosty sposób. Należy wlać do pustego termosu wrzącą wodę i zamknąć go na kilka minut. Po tym czasie wylać wodę i umieścić w termosie gorący posiłek. Jest to polecany i sprawdzony przez wiele osób sposób na to, aby jeszcze dłużej cieszyć się gorącym posiłkiem.

 

Przy wyborze termosu obiadowego warto zwrócić uwagę na sposób mycia – większości termosów nie należy myć w zmywarce ze względu na ścieranie się farby. W przypadku termosów lub ich elementów, które posiadają informację o tym, że można je używać w zmywarce, sugerujemy umieszczanie ich w górnej szufladzie zmywarki. W ten sposób unikniemy odkształceń wynikających z przegrzania produktu podczas zmywania (grzałki umieszczone są w dolnych partiach zmywarek). Jedynym termosem, który można całkowicie myć w zmywarce jest Monbento.

 


termos obiadowy z łyżką, termos na jedzenieNiektóre termosy posiadają w zestawie łyżki - Thermos 470 ml, 710 ml; B&B 400 ml, Thermopot, Stanley. Jest to warte rozważenia rozwiązanie szczególnie dla osób chcących jeść poza „kuchnią”, bądź bez dostępu do sztućców, a także dla dzieci, które nie chcą tracić czasu w oczekiwaniu na nie w szkolnej stołówce.

 

[1. B&B 400 ml; 2. Thermos 470 ml; 3. Stanley z łyżką]

 

 

 

 

 

Mamy nadzieję, że uda się wybrać Państwu termos na obiad w pełni odpowiadający wszelkim oczekiwaniom!