Rozgrzewający napój na przeziębienie i grypę

Rozgrzewający napój na przeziębienie i grypę

 

Atakujące w okresie jesienno-zimowym choroby są zmorą zarówno dorosłych, jak i zarażających się co chwila dzieci. W przypadku gdy chcemy wzmocnić swoją odporność, bądź zauważamy pierwsze oznaki przeziębienia, warto sięgnąć po domowe napoje rozgrzewające. Cytryna, imbir, miód czy różnego rodzaju zioła i przyprawy korzenne od dawnych czasów służyły jako podstawy do przyrządzania domowych naparów rozgrzewających, które pomagały w walce z przeziębieniem i skracały okres choroby.

Przedstawiamy kilka bardziej i mniej znanych napojów, które warto wypić na noc przed snem bądź zabrać z sobą w kubku termicznym lub termosie.

Imbir, cytryna i miód

Jednym z najpopularniejszych napojów rozgrzewających i pomagających w walce z przeziębieniem jest napar z imbiru, cytryny oraz miodu. Wszystkie powyższe składniki posiadają właściwości wzmacniające i przeciwzapalne. Kilka plasterków obranego korzenia imbiru oraz kilka plastrów umytej cytryny należy zalać wrzątkiem i odczekać, aż napój lekko przestygnie. Po tym czasie dodać 2-3 łyżki miodu.

Mors żurawinowy

Wywodzący się z krajów skandynawskich mors żurawinowy przygotowywany jest zazwyczaj z żurawiny bądź borówek - znanych ze swoich właściwości antybakteryjnych. Owoce i cukier w proporcjach 3:1 należy umieścić w garnku i zmielić blenderem. Tak powstałą masę wystarczy zalać wodą (3 l na 0,5 kg owoców), podgrzewać, a po doprowadzeniu do wrzenia przecedzić.

Napój z kurkumą

Ten napój oczyszczający i wzmacniający szczególnie polecany jest w okresie walki z przeziębieniami (chociaż można pić go przez cały rok). Oprócz znanych ze zdrowotnych właściwości miodu, imbiru i cytryny, napar wzbogacony jest kurkumą (zwaną indyjskim złotem), oraz pieprzem cayenne. Kurkuma wspomaga oczyszczanie wątroby, jest antyoksydantem, ma silne działanie przeciwzapalne oraz wspomaga krążenie. Przygotowanie tego napoju należy rozpocząć 10 minutowym gotowaniem 2-3 plasterków imbiru w ¾ szklanki wody. Po ostudzeniu wywaru należy dodać do niego ¼ łyżeczki sproszkowanej kurkumy i wymieszać. Następnie dodać około 1 łyżkę miodu, szczyptę pieprzu cayenne, odrobinę zimnej wody a na koniec wycisnąć sok z ćwiartki cytryny.

Herbatki ziołowe z dodatkami

W domowej walce z przeziębieniami warto uwzględnić ziołowe napary z lipy, bzu, czy dzikiej róży. Posiadają one między innymi duże ilości witaminy C, właściwości osłonowe, napotne i moczopędne. W związku z tymi ostatnimi należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu innymi płynami – wodą lub herbatkami owocowymi. Aby mieć zawsze ziepłe pod ręką ciepły napój warto zamiast do zwykłego kubka nalać go do kubka termicznego, w którym długo pozostanie gorący. Gotowe herbatki ziołowe dostępne są w większości aptek i sklepów spożywczych, ale nic nie stoi na przeszkodzie w przygotowaniu własnych zapasów.

Dodawane do czarnej herbaty soki, owoce i przyprawy nie tylko urozmaicają jej smak, ale też są jednymi ze skuteczniejszych sposobów na walkę z przeziębieniem. Używany przez nasze babcie sok z malin to - oprócz cytryny i miodu - najczęściej dodawany do herbaty składnik, a to dzięki wysokiej zawartości witaminy C i właściwościom napotnym. Warto też wrzucić do herbaty kilka goździków ze względu na ich antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości, skórkę z pomarańczy o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym, a także wspominane wcześniej cytrynę, imbir i miód. Podczas przygotowywania gorących naparów i herbat z miodem należy pamiętać, aby dodawać go po lekkim ostudzeniu napoju (ok. 60°C). W przeciwnym wypadku traci on wiele ze swoich leczniczych właściwości. Gotowy napar można przechowywać w termosie, gdzie pozostanie ciepły przez cały dzień.

Uzupełnij swoją spiżarnię i apteczkę tymi kilkoma produktami i zapanuj nad przeziębieniem w swoim domu!