Impreza sylwestrowa czy karnawałowa  nie może się obyć bez kulinarnych przyjemności. Przekąski muszą być przede wszystkim smaczne i łatwe w wykonaniu. Podczas nocy sylwestrowej nasi goście chętnie sięgną po dania typu finger food, czyli do ręki, na jeden kęs. Żeby nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę, warto wcześniej pokroić składniki i zapakować w pudełka plastikowe lub szklane , dzięki czemu będą świeże i zachowają swój smak.

Zatem co przygotować na Sylwestra?

Małe kanapki

Na imprezie najlepiej sprawdzą się oczywiście małe kanapeczki, ponieważ wszystkie przekąski muszą mieć niewielkie rozmiary, żeby goście mogli łatwo po nie sięgnąć. W tym przypadku możliwości są nieograniczone. Do sporządzenia kanapek najlepiej użyć bagietki albo ciemnego pieczywa typu pumpernikiel, z którego łatwo możemy stworzyć okrągłe kanapki, wykrawając kształt na przykład brzegiem małej szklanki.

Klasyczne kanapki składają się z małych kostek sera, szynki (np. parmeńskiej) i oliwek, można stworzyć z nich koreczki, by produkty dobrze się trzymały. Kolejnym pomysłem będą kanapki z wędzonego łososia, ogórków konserwowych i pomidorków koktajlowych. W wersji wegetariańskiej sprawdzi się bruschetta, czyli słynna włoka przekąska, złożona z bagietki skropionej oliwą, zapiekaną z krojonymi pomidorami.

Koreczki

Koreczki to kolejne obowiązkowe przystawki na imprezie. Są łatwe w przygotowaniu i poręczne. Wystarczy nadziać na wykałaczkę kulki mozzarelli, pomidorki koktajlowe i liście bazylii. Również w wersji wegetariańskiej odpowiednie będą warzywa grillowane (cukinia, bakłażan, papryka) nadziane na wykałaczkę. Dla miłośników mięsa można zrobić rollsy z tortilli, salami, sera i sałaty. Należy zawinąć wszystko w tortille i pokroić ją na małe części.

A może koreczki z owoców? Idealnie sprawdzi się banan pokrojony w plasterki, winogrona, kiwi i pomarańcze. Na pewno spektakularnie będą wyglądać nadziane w wydrążonym arbuzie, albo w kształcie jeża, ponieważ nie tylko liczy się smak, ale również wygląd. Do koreczków można podać sos z płynne czekolady – białej i mlecznej.

Kawałki kurczaka z sosami

Nie dość, że szybko można je przegotować zrobić, to jeszcze wspaniale smakują. Wystarczy tylko pokroić kurczaka na małe kawałki i usmażyć. W wersji dietetycznej można upiec kurczaka lub położyć na grillu elektrycznym. Można również przygotować kawałki kurczaka na chrupiąco. Panierkę stworzymy z płatków kukurydzianych, mąki i jajka. Należy jedynie obtoczyć mięso w mące, zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie pokryć kurczaka rozdrobnionymi płatkami. Następnie należy całość usmażyć na rozgrzanym oleju i gotowe!

Do kawałków kurczaka idealnie pasować będą różnorodne dipy. Przydadzą się również do maczania pokrojonych warzyw. Pierwszą propozycją będzie tradycyjny sos tzatziki. Do wykonania potrzebne będą ogórki starte na grubych oczkach i odsączone z płynu, jogurt naturalny, czosnek, sól i pieprz. Wystarczy tylko połączyć składniki. Sos czosnkowo-majonezowy to kolejna propozycja. Szklankę majonezu należy wymieszkać z 2łyżkami keczupu, 3 ząbkami czosnku, solą, pieprzem i gotowe! Dla miłośników ostrzejszych smaków można przygotować dip musztardowy, łącząc musztardę francuską, majonez, sok z cytryny i cukier.

Gotowe przekąski możemy  spakować w pudełka plastikowe lub szklane i bezpiecznie przetransportować na karnawałową imprezę.

Zostaw komentarz