Jest jesień, jest dynia!

Jest jesień, jest dynia!

Rozgrzewająca zupa z dyni

Dynia zaskakuje nas  każdego roku w swoim sezonie. Ciężko  przejść obok niej, nie marząc o tym by zabrać ją do domu. Różnorodne barwy, skórki, kształty i odmiany to zupełnie zachęcają do zakupu. Szarość jesieni na zewnątrz,  bury klimat ale kochamy jesień za dyniową rozpustę, za  herbatę z miodem, cytryną i imbirem, za szukanie po szafkach kwiatu lipy, który warto zasuszyć specjalnie na jesienne chłody no i oczywiście kochamy za wszelkiego rodzaju gorące zupy, które rozgrzewają organizm.

Dlaczego warto jeść dynię

Jesień to dobra pora na zdrowe odżywianie  i skoro mowa o ukochanej dyni to trezba przyznać, że właściwości leczniczych i wartości odżywczych nie sposób u dyni przecenić! Dynia to warzywo bogate nie tylko w minerały takie jak cynk , ale też witaminy... Świeże pestki dyniowe pozwolą pozbyć się  pasożytów! Jako ciekawostkę dodamy, że dynia znalazła zastosowanie w meksykańskiej medycynie naturalnej jak i kuchni. Właśnie tam przepisy na przetwory z dyni przekazywane są z pokolenia na pokolenie!

Potrawy z dyni

Dynia w Polsce jest superżywnością czyli superfoods i powinna pojawiać się jak najczęściej w posiłkach jesienno zimowych! ..świetna do sałatek, jako składnik zupy, curry, w sosach czy risotto, ciast, ciasteczek, placków czy deserów. Mamy dla Was dzisiaj przepis na  magdalenki z dodatkiem dyni i pysznego sezamu oraz dyniowe, gorące curry .