Wiosenne nowalijki do pracy.

Wiosenne nowalijki do pracy.

Nowalijki - żródło kolorowych witamin

Nowalijki to pierwsze młode warzywa, które niezwykle nas przyciągają.  Są to  między innymi  pomidory, rzodkiewki, sałata, marchewki, ogóreki  czy cebule. Soczyste kolory i  intensywny zapach budzi w nas  od razu wspomnienia z dzieciństwa. Na pierwszy ogień idą zwykłe kanapki z zieleniną. Takie drugie śniadanie kochamy wszyscy - pyszne, proste i lekkie. Kiedy całą parą, z każdej strony  ogarniają nas nowalijki, aż chce się  gotować.  Jeden dzień  i cała gama kolorów i potraw w kuchni.  To czas kiedy szczególnie inspirują nas targi i bazarki. Sięgamy po młode marchewki, pyszne ziemniaczki,  które później zapiekamy ze skórką, chrupiące szparagi , na które w czerwcu jest sezon. Nie zapominajcie o ich istnieniu, bo można z nimi  stworzyć naprawdę ciekawe przepisy i to nie tylko dla wegetarian. Osoby jedzące mięso mogą być również zachwycone.  Nowalijki to źródło wielu witamin oraz składników mineralnych , ale także niskokaloryczny dodatek do naszych dań. Dlatego nie trzeba się martwić o dodatkowe kalorie, można spożywać ich naprawdę dużo i bezkarnie.

Roladki wieprzowe z zielonymi szparagami

Nasz dzisiejszy przepis to roladki wieprzowe z zielonymi szparagami, mozzarellą i suszonym pomidorem.  Jest idealny dla osób kochających mięso, ale także dla miłośników warzyw, ze względu na delikatną cytrynową sałatkę z Rukoli i szparagów. Jak zawsze  polecamy  przygotowanie jednej porcji więcej. Następnego dnia będzie jak zanalazł, żeby zapakować  lunchbox do pracy.