Ale Meksyk! Jest wiosna jest kolorowo!

Ale Meksyk! Jest wiosna jest kolorowo!

Dlaczego lubimy meksykańskie potrawy?

Kuchnia meksykańska, która może nie jest aż tak bardzo rozpowszechniona w naszych domach, jest dużo zdrowsza niż tradycyjna kuchnia polska. Kto z nas nie lubi usiąść przy stoliku w klimatycznej kolorowej restauracji meksykańskiej! Za co ją lubimy? Za to, że jest niezwykle kolorowa, za to że każdy posiłek składa się z dużej ilości warzyw, za to, że nie jest tłusta, za jej aromaty i smaki, a przede wszystkim za jej lekkość! Kuchnia meksykańska swą lekkość zawdzięcza salsom, bo gdyby nie one, nie byłaby tak delikatna mimo swojej ostrości. Do każdego dania podawana jest świeża salsa ze świeżych pomidorów, ogórków, mięty i soku z limonki, a także jogurt z dodatkiem siekanej mięty, który sprawia, że nasze podniebienie nie jest tak narażone na chili.  Nie tylko dzieci lubią kiedy ich talerze są kolorowe, dorośli również stawiają na różnorodność, a tutaj znajdziemy mnóstwo kolorów w warzywach i owocacach. Jest to najbardziej kolorowa kuchnia! Intensywne barwy, przepyszne smaki i aromaty..kwaśno, słono, ostro i słodko to typowe łączenie smaków w kuchni meksykańskiej, które powstały z doświadczeń kulinarnych Azteków i Majów i peruwiańskich Inków. I jak tu nie kochać kuchni meksykańskiej?

Tortilla - obowiązkowo!

Podstawą w kuchni meksykańskiej jest używanie produktów lokalnych: soczystych owoców, słonecznych warzyw, kakao i wanilii bez której Meksykanie nie mogą się obejść … tak samo jak bez tortilli, obowiązkowej w każdej potrawie! Czołowe miejsce zajmuje też kukurydza i rośliny strączkowe …aż 20 różnych odmian oraz  pomidory  i papryka, którą się faszeruje i  piecze. Wszystkie te produkty są w zasięgu naszej ręki więc nie ma przeszkód by   przygotować fajne, kolorowe dania i cieszyć się nimi gdziekolwiek tylko się znajdziecie! Kuchnia meksykańska, a właściwie zawarte w niej składniki, są bardzo zdrowe. Pełnowartościowa fasola, której w Europie nie jada się w każdej potrawie,  ma więcej białka niż mięso. Poza tym - tutaj niespodzianka - zawiera lekkostrawną skrobię! Na pewno każdy z Was zna nasiona chia oraz amarantu, które również pochodzą z tamtych stron i są bardzo zdrowe.

To co, podziałacie z nami trochę w kuchni? Zaszalejecie  zdrowo i kolorowo? Oto nasza propozycja na meksykańskie danie -  pyszna faszerowana papryka 

Buen provecho!