WSPOMNIENIE DAWNYCH ŚWIĄT
Czy w naszych domach trwa nadal świąteczna tradycja ? Czy na każdym stole znajdzie się dwanaście tradycyjnych potraw i czy nadal robi się z kolorowego papieru girlandę, którą jako małe dzieci kleiliśmy z babcią, a później wieszałaliśmy na choince... Czy są jeszcze wśród nas tacy, którzy poszczą cały dzień w samą Wigilię. W wielu domach jadło się tylko śniadanie, później stroiło się choinkę nie myśląc o obiedzie. Później skubało się głowy z karpia, z którego powstawała zupa, tak zwany szary sos, który niestety już nie jest popularny i znany ani na blogach kulinarnych ani wśród szefów kuchni! Szkoda… bo szary sos to pyszna zupa z karpia z dodatkiem rodzynek, wędzonych śliwek i kostki piernikowej od której powstała sama nazwa. Zupa była zwykle przecierana, przecedzana i podawana z kluchami własnej roboty i pachniała korzennie!
Dzisiaj w tym ogromnym pośpiechu rzadko kto przygotowuje dwanaście tradycyjnych posiłków. Nie robi się aż tylu słodkości, a dzieci zwykle nie majączasu ani ochoty na pieczenie i dekorowanie pierników. Od samego wspominania można mieć ogromny sentyment do dzieciństwa i do tych wszystkich tradycji, których dawniej się przestrzegało. Wszyscy kochamy tamten czas kiedy życie nie pędziło tak bardzo . Jednak każda mama jak i każda babcia zawsze znajdzie czas na dekorowanie pierników, na staropolski piernik przekładany powidłami śliwkowymi i oblany czekoladą . Znajdzie się też dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego gościa jeśli zastuka do naszych drzwi. Chociaż nie ma papierowej girlandy… wiszą na choince cudnie kolorowe pierniki, na stole są ulubione katarzynki i pyszne pieczone buraki z salsą z mango i grillowaną rybą. By tradycji stało się zadość, mamy dla Was przepis na pierniczki, katarzynki i rybę , bo przecież podczas Świąt nie trzeba liczyć kalorii :)