Czy w naszych  domach trwa nadal świąteczna tradycja ? Czy na każdym stole znajdzie się dwanaście tradycyjnych potraw i czy nadal robi się z kolorowego papieru girlandę, którą jako małe dzieci kleiliśmy z babcią, a później wieszałaliśmy na choince... Czy  są jeszcze wśród nas  tacy,  którzy poszczą cały dzień w samą Wigilię. W wielu domach  jadło się tylko śniadanie, później stroiło się choinkę nie myśląc o obiedzie. Później skubało się głowy z karpia, z którego powstawała zupa,  tak zwany szary sos,  który niestety już nie jest popularny i znany  ani na blogach kulinarnych  ani wśród  szefów kuchni!  Szkoda… bo szary sos to pyszna zupa z karpia z dodatkiem rodzynek, wędzonych śliwek i kostki piernikowej od której powstała sama nazwa. Zupa była zwykle przecierana, przecedzana i podawana z kluchami własnej roboty i pachniała korzennie!

Dzisiaj w tym ogromnym pośpiechu rzadko kto przygotowuje dwanaście tradycyjnych posiłków. Nie robi się aż tylu słodkości,  a dzieci zwykle  nie majączasu ani  ochoty na pieczenie i dekorowanie pierników. Od samego wspominania można mieć ogromny sentyment do dzieciństwa i do tych wszystkich tradycji, których dawniej się przestrzegało. Wszyscy kochamy tamten czas kiedy życie nie pędziło tak bardzo . Jednak każda mama jak i każda babcia zawsze znajdzie czas na dekorowanie pierników, na staropolski piernik przekładany powidłami śliwkowymi i oblany czekoladą . Znajdzie się też dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego gościa  jeśli zastuka do naszych drzwi. Chociaż  nie ma papierowej girlandy… wiszą na choince cudnie kolorowe pierniki, na stole są ulubione katarzynki i pyszne pieczone buraki z salsą z mango i grillowaną rybą. By tradycji stało się zadość, mamy  dla Was przepis na pierniczki, katarzynki i rybę , bo przecież podczas Świąt  nie trzeba liczyć kalorii :)

 

Zostaw komentarz