Wiosennie, lekko i ziołowo

Powoli możemy zapomnieć o ciężkostrawnym jedzeniu, które towarzyszyło nam w czasie chłodnych miesięcy. Wiosna to czas, w którym królują świeże i soczyste kolory, aromaty oraz smaki. Na naszych stołach powinny znaleźć się smaczne oraz zdrowe produkty. Zaczynamy wypatrywać nowości na  bazarach. Ciężko, przejść obok pięknego, kolorowego straganu obojętnie. Dlatego ostatnio właśnie skusiły nas szparagi!

Prawdą jest, że w naszym klimacie szparagi jeszcze nie rosną ale za to dbają o nas np. Peruwiańczycy, dzięki którym zielonego szparaga można skosztować… Po które nowości warto sięgać w pierwszej kolejności? Szparagi są cenione za smak i wysokie wartości odżywcze, ich porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy, znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, wit. C oraz błonnik, a także glutation - jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który chroni komórki przed uszkodzeniem prowadzącym do nowotworów i miażdżycy. Szparagi są przy tym niskokaloryczne! Dostępne są szparagi białe, zielone oraz fioletowe.  Można z nich przygotować wspaniłe pesto… takie dania dają największą kulinarną rozkosz… są proste, szybkie a zarazem ekskluzywne. Świetne dla wszystkich zabieganych osób!

Warto również wspomnieć o świeżych ziołach, które są niezbędnym składnikiem naszych posiłków i można używać ich po prostu do wszystkiego! Wiosna to najlepszy moment, by wyhodować sobie własne zioła w doniczce albo skrzynce. Najpopularniejsze to tymianek, szczypiorek, koperek, bazylia, kolendra, mięta, oregano, natka pietruszki i szałwia. Mają dużo właściwości prozdrowotnych - pobudzają apetyt, regulują przemianę materii, pomagają zwalczyć przeziębienie, wzmacniają odporność, działają rozkurczowo i antydepresyjnie, łagodzą wzdęcia i inne częste schorzenia i inne częste schorzenia.  Miejmy nadzieję, że wiosna zainspiruje wszystkich do  zdrowego odżywiania w domu i w pracy!

Zostaw komentarz