O KAPUŚCIE SŁÓW KILKA!
Właściwości kapusty
Dużo mówi się o świeżych owocach i warzywach dostępnych w sezonie …że mają mnóstwo witamin, że wspomagają nasz układ pokarmowy, że jadając je dbamy o zdrowie a także o sylwetkę, że działają antynowotworowo… co zrobić gdy sezon warzywno owocowy minął?
Przede wszystkim powinniśmy sięgnąć po warzywa korzeniowe takie jak marchew, buraki, pietruszka czy seler z których zresztą można wyczarować bardzo ciekawe potrawy, wycisnąć soki i być bardzo fit! Nie zapominamy jednak w okresie jesienno zimowych o spożywaniu warzyw strączkowych takich jak fasola, groch czy soczewica no i bardzo ważne warzywo jakim jest kapusta..do wyboru czerwona, biała czy nawet nie przez wszystkich lubiana brukselka!
W XVII wieku ładunki kiszonej kapusty chroniły załogi statków przed chorobami. Ludzie nie wiedzieli wtedy, co to są witaminy, antybiotyki, dobroczynne enzymy czy bakterie, ale intuicyjnie jedli je w postaci kiszonki: zapobiegała szkorbutowi oraz odmrożeniom, wzmacniała system odpornościowy, okłady z soku pomagały na bóle reumatyczne i owrzodzenia.
Kapusta to wspaniałe źródło wapnia i potasu, a nade wszystko naturalny antybiotyk regulujący pracę układu trawiennego. Dzięki bakteriom, które podczas fermentacji wytwarzają dodatkowy kwas askorbinowy, ma więcej witaminy C niż surowa kapusta. Inny produkt tego procesu - kwas mlekowy - wspaniale oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych, za to stwarza idealne warunki do rozmnażania dobroczynnych bakterii jelitowych. Ostatnio pokazała się na rynku czerwona kiszona kapusta. Ma nieco delikatniejszy smak i jest zdrowsza od białej, bo ma dużo antyutleniaczy jak selen i witamina E piszą na stronie poradnik zdrowie.pl
Czy kapusta jest ciężkostrawna?
Mimo opinii, że kapusta jest ciężkostrawna staje się taka dopiero po dodaniu do potraw składników takich jak boczek, golonka czy kiełbasa. Kapusty zapobiega anemii, podnosi odporność, zapewnia piękne paznokcie i włosy! Jest też niskokaloryczna bo na 100g ma zaledwie 40 kcal. Ma tyle witaminy C co cytrynia, posiada witaminę K, E oraz rutynę ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas. Nie wyrzucajmy wierzchnich kapuścianych liści, mają najwięcej żelaza i kwasu foliowego!
Picie soku z kapusty pomaga przy obrzękach spowodowanych nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie, kapuściany sok uznawany jest także jako lekarstwo na wrzody, liście z kapusty zaś stosowane są jako okłady na bóle reumatyczne czy rany ale to są bardzo stare metody, uznawane przez nasze pra pra babcie nie znające dawniej innych sposobów jak tylko naturalne.
Dzisiaj można nawet kupić dietę kapuścianą w tabletkach! Wato jednak korzystać z naturalnych sposobów i spożywać kapustę jesienią , która według najnowsztych badań wspomaga profilaktykę zapobiegania chorom nowotworowym o podłożu hormonalnym.