Wartościowy owoc granatu

Granat należy do owoców, które uprawiane były już w zamierzchłych starożytnych czasach. Był uważany za jeden z pierwszych owoców Wenus, dlatego kojarzy się z miłością, pożądaniem, radością i świętowaniem. Jego małe, soczyste kuleczki są wyjątkowo smaczne i mają wiele właściwości odżywczych. Granaty zawierają łatwo przyswajalne przeciwutleniacze ,witaminy A, C i E, B3 oraz kwas foliowy, potas i żelazo. Mają działanie przeciwzapalne oraz zapobiegają chorobom serca, odmładzają skórę i spowalniają procesy starzenia.

Jak obrać granat

Mamy dla was kilka rad jak wygodnie obrać owoc granatu:

  • dolną część ścinamy płasko w taki sposób, żeby nie naruszyć nasion
  • górną część z „koroną” wycinamy w formie stożka, uważamy , żeby nie nacinać nasion
  • owoc nie jest idealnie okrągły, ale ma wystające paski, coś w rodzaju " żeber" . W tych miejscach , pod skórką znajdują się białe błonki , podobne do tych, które mają pomarańcze , nacinamy owoc wzdłuż tych pasków
  • następnie rozłupujemy granat wzdłuż nacięć, które zrobiliśmy
  • usuwamy białe błonki i wyjmujemy nasionka z każdej części, wywijając skórkę nieco na zewnątrz (jeśli chcemy uniknąć pryskania , możemy wyciągać nasiona zanurzając granat w misce z chłodną wodą) 

Zostaw komentarz