FIGA NA PRZEKĄSKĘ, DLA ZDROWIA, FIGA W PLECAKU I CHLEBAKU!?
Ten mały, śliczny i bardzo fotogeniczny owoc znany głównie w postaci suszonej. Jest bardzo smaczny i bardzo słodki, dzięki niemu możemy zaspokoić pragnienie na słodycze podgryzając figowe suszki.
Figa jednak stała się też bardzo popularna w kulinariach, bardzo często widujemy ją w dużych sklepach z żywnością, pręży się na bazarkach warzywno-owocowych i kusi nas do własnych inspiracji kulinarnych dlatego wyciągamy po nią dłoń! Bardzo dobrze się składa, ponieważ figa jest doskonałym źródłem błonnika, który pozytywnie wpływa na nasz cholesterol oraz reguluje pracę układu krwionośnego.
Owoc ten znany jest jako dobroczynny środek od wielu lat. Koreańska Księga Medyczna z XVII wieku która jest jedną z ważniejszych pozycji z zakresu medycyny orientalnej szczegółowo opisuje działanie fig. Owoce mają trzy właściwości "anty": przeciwutleniajacą, przeciwdrobnoustrojową, przeciwzapalną . Wspomagają trawienie, a także zapobiegają problemom sercowo-naczyniowym. Ponadto badania pokazują przeciwcukrzycowe i antyrakotwórcze właściwości owoców wynikające z działania antyoksydacyjnego przeciwutleniającego.
Figa może pozytywnie wpływać na poprawę wzroku przy zwyrodnieniu plamki żółtej oraz na funkcje wątroby. Figi pojawiają się sezonowo w restauracyjnym menu. Wiele osób zabiera je w pojemnikach jako przekąskę na śniadanie. Są idealne jako dodatek do płatków owsianych, z dodatkiem serów pleśniowych, miodu czy konfitur. Doskonałe też jako dodatek do ciast.