DLACZEGO JAPOŃCZYCY NIE TYJĄ ?
Czy tylko suchi i ryż?
Zwykle nie widuje się otyłych Japończyków. Co takiego jedzą, że nie maja problemów z nadwagą? W kraju kwitnącej wiśni wystrzega się przejadania. Japończyk woli zjeść mniej ze względów zdrowotnych, ale też by lepiej zapamiętać smak potrawy. Z czego składa się kuchnia japońska ? Czy tylko z sushi i ryżu ?
- Kultowym składnikiem japońskiej diety jest ryż, ale oprócz tego dominują warzywa, owoce, ryby, owoce morza, glony, tofu i japońskie grzyby które ani smakiem ani też wyglądem nie przypominają naszych.
- Kuchnia japońska jest raczej prosta - ryba smakuje rybą, marchew marchwią, nie ma w niej zasmażek i zawiesistych sosów a większość dań przygotowuje się na ruszcie.
- Japończycy nie jadają dużo mięsa , nie jadają prawie w ogóle wieprzowiny, najbardziej ceniona jest wołowina od „japońskich krów” pojonych piwem i masowanych.
- Gotowane warzywa są pół twarde, chrupiące i nie powinny być rozgotowane Dla wielu Europejczyków mogłyby być zbyt surowe! Jednak pół twarde warzywa zachowują więcej witamin i mają znacznie niższy indeks glikiemiczny.
- Japończycy używają bardzo mało przypraw dlatego ważne jest by produkty były świeże.
- Popularne są kiszonki z długiej białej rzepy, kapusty pekińskiej, marchewki, cebuli zawierają kultury bakterii, które poprawiają pracę układu pokarmowego i zwiększają odporność.
- W kuchni japońskiej używa się bardzo mało tłuszczów zwierzęcych, unika smażenia na głębokim oleju. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna.
Co jada Japończyk przez cały dzień?
Je często i nie zapomina o zabraniu ze sobą posiłków w ulobionym bento. Często układa piękne kolorowe kompozycje z jedzenia, które sprawiają, że jedzenie jest apetyczne przez cały dzień!
Na śniadanie je miso składającą się z glonów i świeżych warzyw, kiszonki, tofu … na obiad, bulion dashi z rybą oraz drugie danie np. kanapkę z ryżu wypełniona w środku łososiem. A na kolacje siada z całą rodziną do stołu, który zastawiony jest sushi, sashimi i drobnymi przystawkami. Przy japońskim stole nie ma miejsca na pośpiech! Może dlatego tylko 3 procent Japonek cierpi na otyłość, a średnia wieku kobiet wynosi 86 lat, zaś mężczyzn 79 lat. Statystyczna Polka żyje 6, a Polak 8 lat krócej. Poza tym Japończycy rzadziej zapadają na choroby serca i układu krążenia.
Zachęcamy Was do wypróbownia chociaż niektórych zasad kuchni japońskiej.