O tym, jak bardzo ważnym dla codziennego funkcjonowania organem jest mózg, wspominać nie trzeba. Natomiast, jak wspomóc jego funkcjonowanie w owej codzienności – jak najbardziej

Na pewno wiele osób słyszało, że pracę mózgu świetnie wspierają orzechy. Prawda jest taka, że jedne bardziej, inne mniej. Naszym osobistym faworytem w tej kategorii jest orzech włoski, bogaty w dobroczynne kwasy tłuszczowe, o charakterystycznym smaku, znakomicie komponujący się z wieloma daniami i sam w sobie stanowiący doskonałą przekąskę.

Orzech włoski warto mieć zawsze pod ręką, ale że pozbawiony skorupki łatwo się psuje, najlepiej nabywać go w łupinach i obierać samodzielnie. Obrany w ten sposób może być przechowywany w szklanych, szczelnych słoikach.

Ja go dodać do naszej codziennej diety? Cóż, jako samodzielne małe co nieco lub urozmaicenie dobrze znanych potraw. My polecamy, jako dodatek do bardzo zdrowej, prostej w przygotowaniu, sałatki z roszponki.

SAŁATKA Z ROSZPONKI Z JAJKIEM, ORZECHAMI I SEZAMEM Składniki:

  • umyte liście roszponki

  • drobno skrojone jajko na twardo

  • garstka orzechów włoskich w małych kawałkach

  • dwie łyżeczki sezamu

  • jedna łyżeczka octu winnego

  • jedna łyżeczka musztardy francuskiej

  • jedna łyżeczka majonezu

  • jedna łyżeczka oliwy z oliwek

  • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:

    Ocet winny, musztardę, majonez, oliwę z oliwek, sól i pieprz mieszamy ze sobą w odpowiednich proporcjach. W ten sposób otrzymujemy sos.

    Pozostałe składniki łączymy ze sobą w miseczce/pojemniku na wynos. Sos dodajemy przed podaniem sałatki.

    Smacznego!